For blot et par uger siden løb en steppebrand gennem de sociale medier, ud over diverse kontorfællesskaber og ind i mange tusinde, kreative hjerne-sættekasser … Den hede bølge var antændt af ord- og bogglade mennesker og havde en lille gnist af noget farligt og frækt over sig i kraft af at destruere gode bogtitler ved blot at skifte eet enkelt bogstav ud; “mænd der Bader kvinder”. Det fik mig til at fnise adskillige gange i de dage legen stod på. Lidt rebelsk på den uskyldige måde … ligesom at fjerne p’et fra de røde OST-kasser (ti-hi), eller når jeg trykker forkert på mobilen og kommer til at skrive “du er død” i stedet for “du er sød”. Nogen ord- eller bogfolk var forargede over, at andre fandt det sjovt at yde hærværk på den store kunst – jeg selv er så fascineret over, at der skal så lidt til at overraske, provokere, inspirere; ændring af eet enkelt bogstav, og en ord-parafrase er skabt. Her kan overskægget på Mona Lisa godt gå hjem og lægge sig, for i denne leg opstod helt nye, skønne sætninger som ofte havde mere i sig end at provokere og ædelægge.

Men hvorfor nu skrive om ord på en visuel blog?

Da jeg for nogen tid siden mødte op til ugens Ladies Drawing Night fik vi hver især udleveret en bog. Aftenen igennem var der som vanligt opgaver af forskellig varighed og indhold men fælles for dem alle var, at den bogen var omdrejningspunktet. Først arbejdede vi på en enkelt side eller over et opslag hvor udvalgte ord skulle forbindes til nye sætningskonstruktioner eller på anden måde fremhæves i mængden. Den store, afslutningsvise opgave lød på at danne et læsevenligt forløb over flere sider ved f.eks. at tegne, klippe, skære, folde, overstrege … Nye spændende handlinger eller absurde avantgardistiske digte dukkede frem af de i øvrigt sikkert ganske spændende bøger, hvilket vi havde stor morskab over, da vi læste op for hinanden.

Spændende var det jo som altid at se, hvor forskelligt vi hver især gik til opgaven. Nogle arbejdede helt i sort og lod stregen danne den fornødne variation, hvadenten det var som et spinkelt eller komplekst udtryk:

 

Andre var langt mere farverige, mættet og ekspressive i udtrykket og materialevalget:

 

I ny og næ dukkede et enkelt figurativt eller abstrakt udklip/collage op, som indgik i forståelsen af læseforløbet:

 

Og det udviklede sig ikke sjældent til meget kunstneriske (book-art), tredimentionelle løsninger som enten forsvandt ind i eller poppede ud af bogen, blev foldet så der gemte sig hemmeligheder, o.lign., hvilket gjorde oplæsningen til en hel lille spændingsfuld forestilling.

Jeg holder også meget af bøger – de har stor gemmeværdi. Jeg er også typen, der holder meget af æselører, for så kan man nemlig se, at bogen har været i brug. Herligt! Mange af bøgerne her kan dog ikke længere læses i deres oprindelige version, men de har fået et nyt liv, været omdrejningspunkt for en herlig, kreativ aften og afsæt for nye, fantastiske sætninger som den herover: “Min saglighed for pokker”!

Denne aften var jeg i kreativt selskab med: Ulla Korgaard , Berit Winsnes , Grethe Bruun , Birgitte Ramsø Thomsen , Christine Bandholm og Signe Pildal Hansen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.