I foråret gennemførte fotograf Ebbe Forup og jeg et portræt-projekt på gaden på Østerbro, som jeg længe har drømt om at udføre. Projektet har jeg kaldt mandala-antropologi, da “portrætterne” tager udgangspunkt i indholdet af tilfældig forbipasserendes taskeindhold, som arrangeres i det karakteristiske, symmetriske mandala-mønster. Set med antropologiske briller er det interessant at se om f.eks. køn og alder kan afkodes i taskens indhold. Vi ønskede billederne store, så der blev i denne sammenhæng kun plads til 8 mandalaer, og selvom de blev fantastisk flotte og både interessante og underholdende må det siges at være en meget begrænset mængde materiale at lave antropologi ud fra.
Vi har imidlerid været så heldige at kunne gennemføre projektet igen på Københavns Universitet, Søndre Campus på Amager. Her er den sidste del af det nye byggeri netop blevet indviet og fakulteterne Teologi og Jura er flyttet derud og deler studiemiljø med Humaniora. Denne anledning var oplagt til at gennemføre konceptet Mandala-antropologi, for ud over tre meget forskellige fakulteter med studerende fordelt på forskellige studier og årgange, er der også mange forskellige typer ansatte på en institution af denne kaliber. En onsdag i september blev en hel del tilfældige forbipasserende hevet ud af deres travle og skemalagte dag for at bruge 15 minutter på at deltage i projektet – og i alt 26 modige personer indvilgede.
Og sikken mangfoldighed – jeg er forelsket i hver og een! Der var alt fra afgnavede melonskræller til tørre rugbrødsklemmer, enorme mængder af slik og ikke mindst alverdens variationer inden for overstregningstuscher.
Langt de fleste kvinder går tilsyneladende rundt med en hel del makeup, går til fitness (har i hvert fald et medlemsskab) og har gerne et skøre vedhæng i deres nøglebundter. De unge mænd har generelt mindre i taskerne og har færre analoge noter og overstregninger i bøger og på papirer. Måske de foretrækker digitale noter? Pigerne har p-piller … kondomer fandt vi ingen af hos nogen af kønnene.
Det overraskede mig, hvor mange der havde kontanter, især mønter, for det troede jeg, at mobile-pay for længst havde erstattet. Der var kun een cykelhjelm at se, men positivt var det derimod, hvor få der havde cigaretter. Der blev grint en hel del denne dag, for ud over de mange almindeligheder (bøger, mobiler, nøgler og plastikkort), dukkede der også mange, meget pudsige ting frem fra bunden af de private gemmer. Jeg kan i flæng nævne en vasketab, smølfekort, et politiskilt, nylonstrømper, en fingerdukke og et stykke af et brugdeslør. Håndværkeren, der hjalp med at hænge billederne op, kunne også konstatere at kinabøger har deres berettigelse selv på universitetsplan og bemærkede bla. mærker på bilnøgler og andre detaljer, som jeg ikke selv havde været opmærksom på. Jeg undrede mig derimod over, hvorfor så mange jurastuderende havde ørepropper i tasken og fik af en studerende forklaret, at det er en vane fra da fakultetet lå i indre by, hvor der ofte var en del larm fra gademusikanter, når de skulle læse i biblioteket. Den eneste ting der blev censureret væk denne dag var en Summerbird chokolade, fordi den unge kvinde havde dårlig samvittighed over, at hun havde taget den på sit arbejde.
I en bog har en en teologi-studerende understreget flg. sætning: “Ideen bliver meningsløs uden det den er idé med” mens en jurastuderende i sin har fremhævet “§ 31, 2. pkt.” ekstra markant med orange fremfor den ellers brugte gule farve. Hos en humaniora-studerende fandt jeg en post-it med flg. note: “Videnskabelig kvalitet handler om: Sammenhæng mellem det, man ønsker at undersøge og det, man faktisk undersøger …” og en ekstern vejleder skal huske at “købe chips og sodavand” med hjem.
Om det er muligt at drage yderliger konklusioner, f.eks. om man kan se på taskeindholdet hvorvidt det er en humaniore- eller jura-studerende og om en taskes indhold afspejler en typisk 1.- eller 5.-årsstuderende er svært at afgøre. Der skal nok være endnu flere deltagere for at drage antropologiske konklusioner. Billederne er derimod blevet meget smukke og et 100% ærligt øjebliksbillede og jeg vil gerne takke de mange modige og skønne personer på Københavns Universitet, Søndre Campus, som var friske på at deltage.
Alle 26 mandalaer kommer op at hænge i stueetagen og op af trappeopgangene i bygning 3 på Søndre Campus i november. Kom forbi og få et enestående indblik i en verden som måske nok er lige ved hånden men oftes ganske utilnærmelig og ukendt.