Kunst eller hærværk?

Jeg har en stor svaghed for streetart, som læsere af min blog er bekendt med. Herinde har jeg ikke diskuteret gråzonen mellem kunst og hærværk og kommer nok ej heller rigtig ind på dette hede emne nogensinde … min egen “enkle” grundregel er, at streetart er acceptabelt, hvis det er til stor glæde for andre end personen der udfører værket, altså hvis målet er at få en forbipasserende til at smile eller på anden måde får en positiv aha-oplevelse. Nogle kunstnere har fokus på ikke at efterlade spor (ingen maling, klister, søm, skruer), hvilket er en sympatisk tilgang til genren. Andre går på kompromis med loven for at nå ud med deres kunst, hvilket jeg støtter, hvis ovennævnte regel er gældende. Det er dog uhyre sjældent, at jeg accepterer hurtige, hashtag-lignende figurer udført med en spraydåse rundt om på byens flader, men jeg er dog netop blevet gjort opmærksom på et projekt, som ved første øjekast kunne vække stor irritation.

Det starter med en undren

To journaliststuderende, Malte Jørstad og Søren Kongsted undrede sig over en iøjenfaldende mængde mandshøje, hvide kaniner med rottehaler i Odense, og har, i samarbejde med Fyens Stifttidende, besluttet sig for at igangsætte #kaninjagten for at undersøge hvad, hvor, hvordan, hvorfor og hvem – en 360° research om disse helt særlige kaniner, som tilsyneladende ikke er malet for at skade, hærge og irritere, men vil noget andet. Det viser sig nemlig, at de alle er forskellige og oven i købet ofte har rekvisitter, der linker til stedet, hvor de er malet (f.eks. har en kanin ved en skole fået en rygsæk på).

I en podcast-serie på 4 afsnit, kan man følge de to hverdagsdetektiver i deres skattejagt i Odense. Første udsendelse løb af stablen d 1 maj 2016, og du kan følge hele forløbet her . Du opfordres desuden til at hjælpe til i jagten, enten hvis du bor i Odense men selvfølgelig også – især – hvis du ser kaninen andre steder. Mon der er en i København?

Tag en gulerod og læn dig roligt tilbage i stolen mens du får en god indsigt i den mørke undergrundsverden 😉

 

 

 

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.