I dette skønne solskinsvejr må der is til, og jeg stod derfor forleden på dette gadehjørne på Østerbro og nød to skønne, håndmalede facadeskilte; eet fra vor tid og en særdeles gammel version, som tydeligvis er blevet skånet, når gavlen er malet gennem årerne. Heldigvis … af både historiske, håndværksmæssige og ikke mindst nostalgiske grunde:

Olufs-is

 

Det er heldigvis ej heller et sjældent syn at se bevarede og flotte, vedligeholdte, håndmalede skilte fra en svunden tid, nye stærkt inspirerede udgaver og alternative versioner i moderne form og udtryk. Alle har de tilfælles, at de er malet direkte på bygningernes facader og gavle:

Malede_skilte_6

 

Da der er rigtig mange eksempler at tage af, besluttede jeg mig for dogmet; at tage foto-eksempler på en enkelt lille tur i byen, men kun hvor der var to håndmalede skilte ved siden af hinanden, og det blev bla. til flg. fire steder:

Malede_skilte_2

Malede_skilte_4

Malede_skilte_1

Malede_skilte_3

 

Nogle af gadens meget flittige og dygtige helte er CopenhagenSigns. Besøg hjemmesiden, eller deres facebook– og instagramprofil og få det daglige lir leveret lige til skærmen, eller tag forbi Mood Food på Istedgade og se nedenstående imponerende samling ved selvsyn:

CopenhagenSigns

 

Det håndmalede udtryk signalerer dels nostalgi men også kvalitet og ægthed. Man står virkelig ved sin biks, når dens navn nærmest er tatoveret på facaden, og det har en mere permanent karakter end et trykt skilt på en plade, der blot kan tages ned og flyttes.

Også håndmalede skilte på butiksvinduer er blevet meget populære, og de har derimod den fordel, at de med lethed kan vaskes af. De bruges derfor ofte til midlertidige tilbud eller ved events som eksemplet herunder i midten i anledning af Distotion på Vesterbro. Alle tre eksempler er helt friske bud på vinduesskiltning malet af Malene Hald for Sticks’n’Susch på hhv. Nansensgade, Istedgade og Gl. Kongevej.

MaleneHald_vinduestypografi

 

Er man samler af de oprindelige, gamle og nu patinerede, håndmalede facadeskilte, kan det være værd at søge på #ghostsign – her er der virkelig guld at finde, hvis man ikke er heldig selv at komme forbi at ægte eksemplar. God tur 🙂

Carlsberg_Hilleroed

 

 

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.