Jeg vil gerne starte dette indlæg med at slå fast, at jeg holder meget af Star Wars … meget!

Når det så er sagt, tør jeg også godt fastslå, at den legendariske intro med gul crawltekst på den mørke stjernehimmel er på grænsen til utilgivelig kikset typograferet. Det er naturligvis på ingen måde i orden, at holde fast for- og bagkant på en tekstspalte, bestående af så få karakterer på hver linje. Der opstår nemlig store huller mellem mange af ordene, hvilket danner floder ned gennem tekstspalten og den fremstår løs og ujævn.

Star-Wars-intro

 

Jeg har i mange år undret mig over, at denne typografiske løsning nogensinde er blevet godkendt, selvom man af gode grunde ikke kunne vide, i hvor høj grad denne tekst ville have status i sin eftertid.

Jeg har imidlertid fundet nogle skønne billeder som visualiserer, hvordan man har tilgået den perspektiviske effekt. Teksten var trykt på et 2 m. langt ark, som kameraet kørte hen over. Det var særdeles vanskeligt og tidskrævende at opnå en jævn rulnings-effekt, ingen tvivl om det. Jeg har stor respekt for dette høje teknologiske påfund. Men … det stadig ikke nogen undskyldning for at slippe afsted med så groteske floder.

Star-Wars-intro_2

Star-Wars-intro_1

Billederne og forklaringen er fundet på denne spanske blog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.