Håndskrevne og patinerede bogstaver

Posted by on 13. marts, 2018 | No Comments

Et unikt gadealfabet

Gennem en årrække har jeg fotograferet bogstaver fundet på gaden, og det er blevet til et meget omfattende autentisk, råt og helt unikt alfabet, bestående af store og små vektoriserede bogstaver og tegn.

Alfabetet består af bogstaver, der er patinerede af ælde, vind og vejr eller på anden vis har synlig slidtage; revnede, ridsede, krakellerede. Nogle bogstaver har også ændret form, fordi sedler og klistermærker dækker dem delvist.

Også de håndskrevne bogstaver er en stor del af byens typografiske slaraffenland. De kan være tegnet med tusch, være spraymalede eller ridset, og afspejler både placeringens materialeoverflade (glat, ru, rillet, o.lign.), om placeringen har været svært tilgængeligt eller om sitationen har gjort at de er skrevet i hast.

Selvom slidtage og grafitti selvfølgelig er både ærgerlig og irriterende, er det interessant at fokusere på det enkelte bogstav – dets form og udtryk og helt unikke detaljer i struktur eller ydre form. Et håndskrevet bogstav kan isoleret set have store kalligrafiske kvaliteter eller være overraskende anderledes i sin udformning:

 

Også på film

Jeg har lavet en lille film, som fortæller om tankerne bag projektet “Et unikt gadealfabet”. Håber, at I vil tage godt imod den:

 

En typografisk trend

Mit alfabet, bestående af unikke patinerede og håndskrevne bogstaver, rammer ned i een af de største grafiske trends lige nu. Netto, Irma og Føtex bruger den, undertøjs-, parfume- og sportsbrands bruger den og det ene butikscenter efter det andet gør brug af den på butiksvinduer, i annoncer og sammen med logoet, den er i køledisken, i avisen og på tøjet … overalt bruges typografi, der enten er patineret eller håndskrevet. Det er een af de mest uundgåelige udtryk for tiden og signalerer først og fremmest autencitet, afslappethed, ægthed, uhøjtidelighed. Trenden er inspireret af genbrug med vintage-finesmekkeriet i front, hvor håndskrevne breve og skilte samt slidte, patinerede udtryk i trykte bogstaver har en nostalgisk charme.

 

Mit gadealfabet skiller sig dog ud fra mængden, idet det består af ægte patinerede bogstaver, hvor tilfældigheden har en afgørende rolle i det endelige udtryk. Og jeg glæder mig til at tage det i brug. Jeg følger op her på bloggen så snart mit unikke gadealfabet kan ses i brug. Og har du ideer, forslag, ønsker til hvordan jeg kan bruge det konstant voksende alfabet, så lad mig det endelig vide.

 

 

 

Leave a Reply