Et unikt gadealfabet

Gennem en årrække har jeg fotograferet bogstaver fundet på gaden i København, og det er nu blevet til et autentisk, råt og helt unikt gadealfabet, bestående af store og små bogstaver samt diverse tegn. De vektoriserede bogstaver bliver samlet i en font tilgængelig til download. Mere herom så snart fonten er klar.

Alfabetet består af bogstaver, der er patinerede af ælde, vind og vejr eller på anden måde har synlig slidtage; revnede, ridsede, krakellerede. Nogle bogstaver har også ændret form, fordi sedler og klistermærker dækker dem delvist.

Også de håndskrevne bogstaver er en stor del af byens typografiske slaraffenland. De kan være tegnet med tusch, være spraymalede eller ridset, og afspejler både placeringens materialeoverflade (glat, ru, rillet, o.lign.), om placeringen har været svært tilgængeligt eller om sitationen har gjort at de er skrevet i hast.

Selvom slidtage og grafitti selvfølgelig er både ærgerlig og irriterende, er det interessant at fokusere på det enkelte bogstav – dets form og udtryk og helt unikke detaljer i struktur eller ydre form. Et håndskrevet bogstav kan isoleret set have store kalligrafiske kvaliteter eller være overraskende anderledes i sin udformning:

 

Film om processen

Jeg har lavet en lille film, som fortæller om tankerne bag projektet “Et unikt gadealfabet”. Håber, at I vil tage godt imod den og dele den med alle som kan være interesseret i projektet:

 

En typografisk trend

Mit alfabet af unikke patinerede og håndskrevne bogstaver, rammer ned i een af de største grafiske trends lige nu. Netto, Irma og Føtex bruger den, undertøjs-, parfume- og sportsbrands bruger den, og det ene butikscenter efter det andet gør brug af den på butiksvinduer, i annoncer og sammen med logoet, den er i køledisken, i avisen og på tøjet … overalt bruges typografi, der enten er patineret eller håndskrevet. Det er een af de mest uundgåelige udtryk for tiden og signalerer autencitet, afslappethed, ægthed, uhøjtidelighed. Trenden er inspireret af genbrug med vintage-finesmekkeriet i front, hvor håndskrevne breve og skilte samt slidte, patinerede udtryk i trykte bogstaver har en nostalgisk charme.

 

Mit gadealfabet skiller sig dog ud fra mængden, idet det på bedste dogmevis består af ægte patinerede eller håndskrevede bogstaver, hvor der har været mennesker og liv bag udformningen – et alfabet hvor tilfældigheden har en afgørende rolle i det endelige udtryk. Og jeg glæder mig til at tage det i brug. Jeg følger op her på bloggen, så snart mit unikke gadealfabet kan ses i brug. Og tager du den selv i brug, så send mig meget gerne eksempler på hvordan. Har du ideer, forslag, ønsker til hvordan jeg kan bruge det konstant voksende alfabet, så lad mig det endelig vide.

 

 

 

2 Comments

 • Sidste nyt:
  Fontens 250 vektoriserede karakterer er nu klar til download. Den hedder ikke længere “gadealfabetet” men “Gadetyper” og du kan finde den til gratis download her. Det eneste vi drømmer om er at se hvilke fantastisk spændende layouts I får ud af den. Send gerne jeres guld eller hashtag det #gadetyper
  http://www.gadetyper.dk

 • Sidste nyt:
  Fonten “Gadetyper” er nu tilgængelig til gratis download på dafont:

  https://www.dafont.com/gadetyper.font

  Vi vil blive glade hvis løsninger hvori fonten er brugt, bliver tagget med #gadetyper
  Tusinde tak 😀
  Hilsen fra Christian og Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.