Jeg kommer ofte i den flotte, gamle ejendom på Carl Jacobsensvej 16-20 i Valby, som tilbage i 30’erne har været en kapselfabrik. Den flotte restaurering, der nu muliggør et moderne, levende kontor- og værkstedsmiljø, har klogt ladet en del historiske spor tilbage som krydderi til fantasien og stemningen både inde- og udenfor. Det er et herligt sted for lejere og ikke mindst os besøgende, og jeg hænger gerne lidt ud i forlængelse af et møde, for blot at suge noget af dette skønne, rå miljø til mig.

bygninger

cykelkaelder

 

Omend jeg er en håbløst nostalgiker og er mere end large hvad angår bevaring og dyrkning af fortidens charmerende efterladenskaber, må jeg  alligevel både undres og underholdes over skiltningen på dette innovative knudepunkt. Den fine respekt for arkitekturens sjæl i bygningernes restaurering er desværre ikke overført til skiltningen, der domineres af et klodset 70’er-skiltesystem med en absurd rodet Helvetica-typografering. Måske denne stil er valgt bevidst af praktiske, økonomiske eller humoristiske årsager, men en vis form for konsekvens vil i så fald klæde det og gøre det langt mere konstruktivt i brug.

skiltesystem

Udover hvad typograferingens mange æstetiske og funktionelle finesser kan byde ind med, kan det være en fordel, bla. at beslutte om skiltene skal monteres direkte på muren eller på de dertil indrettede skinner, samt hvad løsningen i så fald skal være, når skinnernes længde ikke fyldes ud? Og ikke mindst om der f.eks. er mulighed for at bruge samme størrelse skruer?

 

Her og der dukker skiltning af en ældre karakter op, f.eks. som husnummeret 16 herunder. Dette skilt røber et skilteprogram af en vægt og kvalitet som matcher disse industrielle bygninger flot med relief-effekt i de kondenserede, sværtede tal.

husnumre

 

Et sted med mange mennesker kræver en del formidling af fælles regler og retningslinjer. En opstramning og konsekvens af skiltedesignet vil tydeliggøre denne formidling væsentligt samt fremhæve og differentiere formidlingsniveauer som f.eks. stedets overordnede identitet vs de enkelte lejeres forskellige identiteter.

privat-og-forbudt

God skiltning på den gamle kapselfabrik er af meget høj vigtighed, og det er en spændende designmæssig udfordring at få kompleksiteten til at gå op. Dels på den funktionsmæssige side ifh til administration og prantik, dels ifh til respekten for bygningernes identitet og historie. Skiltningen må gerne være charmerende men uden at være irriterende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.