På lange, afslappende sommerdage, kan det være rart med ideer til egocentrerede aktiviteter, der ikke kræver megen energi. En god lur og en god bog er gode forslag, men de får begge en ende. Følgende idé er derimod en uudtømmelig skattejagt, der kun kræver en mobil og fotodelingstjenesten Instagram (IG).

Legen går ud på at finde sjove, finurlige, overraskende, smukke, eftertænksomme Instagram-par. Og nej – ikke kæreste-par, veninde-par, sko-par el.lign. Der er derimod tale om flere nært placerede motiver, der danner en tilfældig, visuel forbindelse i et givent galleri. Der skal som minimum være to motiver, men somme tider er det muligt at linke flere motiver sammen.

For at sikre sig en nødvendig variation i motiver, stilarter, kompositioner, mv, kan det være en god idé at følge et populært hashtag, hvor mange brugere byder ind med forskelligartede motiver. Eksemplerne herunder stammer fra Politikens #ibyen hvor der i skrivende stund er over 50.000 opslag, så der er rigeligt til at begynde med:

 

Insta-par_hoejkant

Insta-par_hoejkant_2

Ovenstående seks, lodrette par viser forskellige tilgange til par-dannelser:

 • Øverst, tv.: Benene samles hvor bjælkerne i bindingsværket samles.
 • Øverst, th.: Hovedmotivet er placeret i venstre side, så uret og stolene er lige under bygningen.
 • Nederst tv.: Personerne i hvert motiv er placeret i højre side, et fokus der understøttes af bygningens linjer. De to personer har desuden begge en lys gul farve.
 • Nederst, i midten: Begge motiver består af søljegange med en centreret komposition.
 • Nederst th.: En formmæssig pendent eller parafrase; En rund form, samme størrelse, placeret i bunden af billedet.

 

Insta-par_vandret

De to vandrette eksempler herover viser hhv.:

 • Et kontrastfuldt møde mellem to meget forskellige bygninger, næsten som et spejlbillede.
 • En formmæssig pendent mellem de runde parasoller og den runde skulptur fra taget på ARoS

 

Insta-par_tvaers

De forskudte par kræver, at man ikke lader sig distrahere af de andre billeder omkring, men udelukkende koncentrerer sig om den  diagonale forbindelse:

 • Paul McCartney der holder en buket roser i strakt arm
 • Publikum der fotograferer op på en scene

 

Insta-par_tre

I eksemplet med de tre billeder herover, er forbindelsen udelukkende formmæssig. Der går en næsten identisk, diagonal linje på både flagets stang, hestens hals og musikerens arm.

 

Legen kan naturligvis udføres af alle, men kræver muligvis, at man påfører sig de visuelle briller og er en smule tålmodig i starten. For dem af os der arbejder med layout, er det en super god træning at se visuelle sammenhænge … så man enten kan bruge det konstruktivt i et layout eller bevidst vælge det fra, når det IKKE er hensigtsmæssigt, som på nedenstående eksempler fra en avis (hvor to billeder minder meget om hinanden) og en website-template (hvor linjerne i de to billeder mødes og danner en ny form):

Avis-par_ChristinaBruunOlsson

DD-par_ChristinaBruunOlsson

 

 

God Sommer til alle 🙂

 

 

 

 

2 Comments

 • Tak for din hilsen Sofie

  Glæder mig, at du kunne lide min instagram-leg og der var jo også lige en lille web-twist til sidst 🙂 God fornøjelse med din blog som jeg glæder mig til at kigge mere på

  Hilsen fra Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.