Grafisk designer Nicolai Bejder, ejer af Bemerk, har netop her før nytårsskiftet 2012/13, afsluttet sit herlige projekt “100 plakater på 100 dage” i anledning af hans 10-års-jubilæum som udøvende designer.

Han fortæller: “100 plakater på 100 dage understreger, at godt design kan være en umiddelbar tankestrøm uden at blive tænkt ihjel – en idé, jeg holder meget af”.

Det er et projekt, som jeg finder meget originalt og interessant, omend jeg ikke er helt enig i hans udtalelse om design. Design skal absolut på ingen måde tænkes ihjel, men jeg mener, at det er uhyre vigtigt, at man som designer har kunden i fokus og ikke sig selv. Ikke et ondt ord om grafik-onani, det er en nødvendighed at både lege, eksperimentere og udfordre sig selv, men resultatet er en proces og produktet af mere kunstnerisk karakter end formidlende.

Jeg er også i tvivl, om de alle 100 kan defineres som plakater. Hvis det er størrelsen det kommer an på, så lever de op til kravet. I min optik er en plakat mere end det – det er et medie, der skal formidle et budskab, meget ofte i mødet mellem illustration og tekst. Det kan en illustration sjældent gøre helt alene. Plakatmediet har alle disse “kedelige” krav om læsbarhed, osv., samtidig med at den i kraft af at være konstant synlig, skal have et spændende, stærkt layout, som man kan tåle at kigge på hele tiden, i modsætning til en annonce eller et opslag i et blad, som har en langt kortere levetid. Det er efter min mening det super svære ved plakatdesign og den helt store kunst. En del af disse 100 plakater vil jeg mere betegne som kæmpe-illustrationer eller malerier/collager. Ikke plakater.

Når det er sagt er en en fantastisk idé, og jeg vil anbefale at se nærmere på dem. De er meget forskellige, hvilket i sig selv er kanon godt gået 🙂 Min yndlingsplakat er #36, en tre-dimentional illustration i sort/hvid, som desværre er blevet solgt:

Poster36-Nicolai-Bejder

På facebooksiden 100 plakater på 100 dage kan man se de fantastisk mange plakater og på Bemerks hjemmeside kan de originaler der er tilbage købes samt bogen med de 100 plakater samlet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.