I Politikens sektion “Bøger”, kan man på side 3 finde “Ord fra:”. Her bringes ugenligt et lille interview af en forfatter om ord! “Hvilke ord arbejder du med for tiden”, “Giv et eksempel på et grimt ord” eller “Giv et eksempel på et smukt ord”. Virkelig temmelig nørded, men bare så herligt! Jeg vil tillade mig at udnytte denne blog til at præsentere smukke og grimme bogstaver og typografiske tegn.

Tegnet jeg vil dvæle lidt ved i dag er en ligatur (en sammenskrivning af to bogstaver) men samtidig også et ord idet ordet kun består af to bogstaver! Ordet et er latinsk og betyder og. Ligaturen kender vi typisk som sådan: & (kaldes derfor: og-tegn eller et-tegn). E og t ses tydeligt i nogle ligaturer, mens det i andre er en mere abstrakt og skulpturel form, som i nogle tilfælde kan give association til partiturets g-nøgle med sine runde buer og lige linjer (som det første herunder) og andre gange en krusedulle, som det sidste herunder i skriften Mistral.

Med sin fleksible form og det kontrastfulde møde mellem de runde og lige linjer, kan det klassiske et-tegn ofte findes frem i billedmotiver som eksemplet herunder. Mandens foroverbøjede hoved, den krumme ryg og armens lige linje som måske oven i købet uden for billedrammen krydser den anden arm … Det er en lille bonus-fornøjelse til dem der har en svaghed for et-tegn!

Parafrase

Dette skønne foto er taget af den dansk/brasilienske fotograf Christian Cravo og er fra serien Rome Noire. På hans hjemmeside er det muligt at se resten af serien samt en række andre fantastiske fotos. Jeg håber han tilgiver mig for &-sammenligningen her.

 

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.