Parafrase betyder omskrivning / bearbejdning. Det kan være en bearbejdning eller fortolkning af f.eks. musik, tekst eller billeder. Vi kender nok alle til en af de talrige parafraser, der er lavet over Leonardo da Vincis Mona Lisa, f.eks. Mona Lisa med overskæg af dadaistiske kunstner Marcel Duchamps fra 1919.

Parafrasen kan blive et af den grafiske designers foretrukne værktøjer og derfor et emne, som jeg med sikkerhed vil vende tilbage til her på denne blog.

Her et eksempel: For nogle år tilbage deltog jeg i en konkurrence med nedenståen papirklip, som her er fotograferet fra flere sider. Opgaven lød på at lave en dansk version af CocaCola-flasken. Mit forslag til en flaske er inspireret af H.C. Andersen. Dels i form af papirklippet som medie dels i parafrasen over logoet, hvis karakteristiske runde former er isoleret og brugt til en illustration af en svane (Den grimme ælling) der vugger i bølgerne. Den runde, stolte form på det sore C gav mig ideen til forenklingen af logoet og muligheden for at lave denne parafrase.

Christina Bruun Olsson, CocaCola, Papirklip, Parafrase

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.