I sommerferien 2020 gennemførte jeg i samarbejde med formidlingsinspektør Ingeborg Birgitte Philipsen fra Museum Nordsjælland, et vellykket, inspirerende og lærerigt sommerakademi for unge (12-15 år) på Hørsholm Egns Museum.

Omdrejningspunktet var fortællingen om teenage-kongeparret Christian d. 7. og Caroline Mathilde, som havde holdt til på Hirschholm Slot, der efter kun 66 år blev revet ned og derfor ikke længere eksisterer på slotsøen i Hørsholm. Her havde kongeparret holdt til sammen med Struensee for at få fred fra det store hof i byen.

Selvom Barokken var en svær tid at leve i, og de unges skæbne var sørgelig, er der også mange virkelig seje og overraskende historier at fortælle om disse to unge mennesker. Historier der kan skabe refleksioner og paralleller til (teenage)livet i dag (skønhedsidealer, forelskelse, frigørelse, osv).
Iscenesættelse var altoverskyggende ved hoffet (påklædning, mad, arkitektur og indretning, osv). Hver gang Christian d. 7. tog en slurk af sin vin under et taffel, blev der spillet en salut i trumpeterne! Ikke svært at forstå at han havde brug for at skeje ud i ny og næ 😉 Og da det var altafgørende at kunne styre naturens kræfter, blev huden bleget med kviksølv og pudret, så det ikke var muligt at se rødmende kinder. Iscenesættelse har vi dog også i store mængder i dag. Mange bruger f.eks. Instagram til at vise en bestemt vinkel på deres liv; tøj, mad, indretning, interesse, venner, osv. og filtre kan ændre ansigtets form, udglatte huden og gøre øjnene større (hvis ikke man har fået en skønhedsoperation!)

De historiske fortællinger, menneskelige vinkler og nutidige refleksioner og snakke udmøntede sig i daglige collage-workshops, hvor de unge portrætterede kongeparret med alverdens forskellige ansigtsudtryk, kroppe og situationer – konkrete som symbolske. Alle collager blev lagt op på en Instagram-profil oprettet til kongeparret. Besøg profilen Ansigt til ansigt og se de mange fantastiske løsninger (portrætter, kroppe/situationer og masker):

Herover Caroline Mathilde der med fordel kunne have glæde af nogle ordentlige hørebøffer, så hun kunne blive fri for at høre al den sladder der var ved hoffet og Christian d. 7. der er glad for sin forlængede næse, som var virkelig hot dengang.

Struensee opfordrede Caroline Mathilde til at ride på herresaddel i bukser – fuldstændig uhørt i barokken! Her er hun iført nutidens herremode, dog uden slips. Christian d. 7. kunne finde på at smide møbler og inventar ud af vinduerne og smadre skulpturerne i parken samt værtshuse. Her har han fået idrætstøj på og kan med lethed spring rundt og bruge al sin energi og blive glad igen.

Caroline Mathilde og Christian d. 7. havde det faktisk godt sammen den første tid. Måske var deres forhold venskabeligt eller som et søskendepar? Her et par collager der viser dem som sammen – dels i nutidige rammer, dels en kommentar til parret som stive pyntegenstande på lige fod med hoffets sølvtøj.

Ved hoffet holdt man maskebal – måske for at åbne mulighed for at iføre sig en anden identitet for en aften? Her to eksempler på masker af Christian d. 7. – dels iført paryk og rockstar-solbriller, dels en maske i kvadratisk instagramformat, et mere symbolsk portræt som visualiserer Christian d. 7. mindreværd. Maskerne bæres af de unge på holdet som også havde mulighed for at iføre sig påklædning inspireret af tiden.

Jeg håber meget, at der opstår flere anledninger til at gennemføre denne fantastiske workshop for børn og unge. Det har dels været super spændende at samarbejde med en dygtig historiker i historiske rammer, dels at lære de unge at kende og ikke mindst at bruge kreativitet og collager til at gøre historieformidling mere nærværende.

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.