“Arkitektur er en leg”. Sådan starter den første linje i forordet på den helt nye bog Utzons Univers – Byg tegn og lær, fra forlaget Strandberg Publishing. Forordet er skrevet af arkitekt og kreativ direktør i Utzon Center; Lasse Andersson, og han slutter det af med, at Jørn Utzon med sikkerhed ville “være glad for at se lige netop denne bog hos en masse børn rundt omkring i verden”.

Jeg bladrer videre gennem hidsige gule, orange og lilla-fuldfarvede sider trykt på rustikt papir. Jeg har ventet spændt på denne bog fra forfatterne Julie Dufour og Malene Abildgaard, som jeg har kendt og fulgt i en del år; Dels gennem deres undervisning som mit ældste barn har deltaget aktivt i, dels da jeg selv er interesseret i både arkitektur og undervisning for børn i kreative fag. Forfatterne har desuden udgivet bogen Byg, tegn og lær med alverdens arkitekter, som jeg i 2014 skrev en spontan og begejstret anmeldelse af her på bloggen.

Forbi de farvede sider åbner sig en bog på godt 170 sider, rigt illustreret med både oprindelige sort/hvid-fotos og tegninger fra Utzons gemmer til farvebilleder af bla. koncentrerede børn, redskaber og materialer samt skitser og modeller. Balancen mellem de klassiske arkitektbilleder (som jeg stadig kan få tics over fra en barn- og ungdom fyldt med voksne, der gerne hævede det ene øjenbryn og tørt brummede sætninger som; “Du kender da vel Utzon, ikke unge dame?”) og så de meget uhøjtidelige fotos af playmobil-figurer og afpillede kirsebærgrene.

Befriende og identificerende må det være for børn og unge i dag, at de selv, de ting de omgiver sig med og ikke mindst deres kreative løsninger bliver taget alvorligt og ligestillet med Utzon og hans arbejde. Væk er den voksne, kedelige og snobbede cigarrøgs-arkitektur – nu er een af de store mestre kommet op på bordet, blevet klippet i, rynket på næsen og fnist af og på andre komplimenterende måder behandlet i børnehøjde, så alle kreative børn, unge og voksne kan få indsigt i arkitekturens kvaliteter.

Utzon er desuden til stede gennem de mange citater i bogen; “Som arkitekt drejer det sig om at skabe rum og steder, hvor mennesker beriges og løfter sig …”. Både det lidt gammeldags ordforråd formuleret med rigelige mængder af passiver, dobbelt a’er o.lign. – han ville jo trods alt være blevet 100 år – samt væsentlig større tekstmængde end det var tilfældet i forfatternes første bog, gør Utzons Univers brugbar helt op til gymnasiealderen og mere til. I pressemeddelelsen står, at bogen er fra 10 år, hvilket den med sikkerhed også kan være, hvis man springer afsnit over som bla. informerer om, at Jørn Utzon blev undervist af professorer som Steen Eiler Rasmussen. Sådanne fakta vil med sikkerhed gøre min 10-årige knægt tom i blikket. Kapitler inddelt i temaerne “Redskaber”, “Inspirationer” og “Udvalgte projekter” med korte og præcise intro af opgaver som f.eks. “Et hus i et træ”, “En blød hule” og “En leg med lyset”, vil han derimod kunne gå til og få rigtig mange gode timer ud af.

Det er dejligt med en bog, der tager børns spirende interesse for arkitektur og andre bygge- og skaberglade sjæle seriøst ved at gå i dybden med en koryfæer af denne kaliber – en bog som man oven i købet kan vokse med over årene. Jeg ser frem til at dykke ned ind i dette herlige univers med både den 10-årige og den 18-årige og ikke mindst med mig selv.

“Sommetider må Arkitekten have en fabulerende Evne, som man sommetider kalder Fantasi, sommetider Drømmeri” – citat af  Jørn Utzon.

 

Billederne brugt i indlægget her lånt fra bogen og taget af Johanne Clemen Pedersen og Hans Ole Madsen

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.