Det er mig her en fornøjelse at præsentere et netop afsluttet bachelor-projekt på Designskolen af Ditte Lander Ahlgren, som jeg har været så heldig at være vejleder for. Projektet hedder: “Opsætning af nære tekster” og er et layoutprojekt med fokus på skriftbilleder. Udgangspunktet for denne første skriftbillede-bog er indkøbs- og huskelister (både digitale og håndskrevede), som hun har samlet ind.

Hun har sat en række dogmer, bla. valget af een gennemgående typografi (pladeseriffen; Rockwell i light og regular), at der kun måtte være een seddel pr. side, men at en seddel kunne tage flere sider i brug, at alle stave- og skrivefejl skulle tages med, at der ikke bruges andet end sort, osv.

Tilgangen til og den visuelle analyse af indkøbslisterne har været meget forskellig fra liste til liste. De har hver især haft noget karakteristisk at tage afsæt ud fra, hvoraf bla kan nævnes flg. tolkningsmetoder:

  • papiret (om det f.eks. var krøllet, spinkelt, kraftigt)
  • layoutet (f.eks. om der var andre elementer til stede som bla. fortrykte linjer og top med logo, eller om der blev brugt bullets, under- og udstregninger, cirkler, pile, osv.)
  • håndskriften (med både en korrekt grafologisk tilgang men også en mere subjektiv vurdering som f.eks. om den var feminin, maskulin, sirlig, sjusket, usikker, osv.)
  • skriftbilledet (f.eks., når en sirligt listet opsætning blev forskudt grundet et for langt ord)
  • indholdet (dels i formuleringer som f.eks. forklarende; “nye strømpebukser”, hvor man må formode, at de er nye, når de står på en indkøbsliste. Kontrastfulde og pudsige møder mellem produkter. Men også de tilfældige bogstav- og/eller ordrim der tilfældigt opstod, f.eks ved en gentagelse)
  • historikken (når man kunne se, at det var forskellige personer, der havde skrevet på listen, forskellige skriveredskaber eller simpelthen, når noget var streget ud og andet tilføjet)
  • osv.

Hver enkelt seddel blev skannet af Dittes røngtenblik og dekomponeret ned i mindste detalje, folks vaner og (u)bevidste systemer blev optrevlet og altsammen omsat til nyttige informationer for en typografisk og layoutmæssig bearbejdelse. Løsningen er blevet en fin, lille, varieret og til tider humoristisk bog som flere gange overrasker med nye tilgange til fortolkninger. Den bør naturligvis opleves i virkeligheden, for disse statiske billeder kan umulig omfavne de mange nuancer og forløbet i bogen. Og da der er mange lister, har jeg valgt mine yndlings ud. God fornøjelse:

Te_Ditte Lander Ahlgren
Udgangspunktet var en indkøbsseddel som tydeligvis var blevet redigeret i over tid. Noget var streget ud, andet tilføjet. Noget var sirligt listet og skrevet af een person, men en andet mere tilfældigt havde tilføjet ting til listen. Indkøbssedlen er derfor trykt på flere sider kalkepapir, så historikken tydeligt fremgår.
Peber_Ditte Lander Ahlgren
Vatpinde, peber og nivea … en temmelig pudsig sammensætning af ting, ikke mindst rækkefølgen, hvor peber sniger sig ind imellem Matas-produkterne. De to “creme”-ord er skrevet stort men meget lyst med et olieret materiale, så det flyder lidt ud. Peber står måske nok småt og klemt inde imellem to pladeseriffer, men klart og tydeligt.
Mel_Ditte Lander Ahlgren
Hvorfor gentage ordet mel tre gange? Mel står derfor trykt med hvidt på det hvide papir, så det knap er synligt, tilgengæld bliver det fremhævet af den udstandsede kasse. Når man bladrer, vil det fremgå, at der er tale om tre forskellige slags mel.
Hvidt tryk_Ditte Lander Ahlgren
Det hvide tryk gentages flere steder i bogen, bla i disse to eksempler. Øverst bruges den hvide flade en slags indrykning, en prioritering som forfatteren af indkøbslisten tilsyneladende har vægtet højt, for at for de to gange dåse placeret, så de holder forkant.
Bukser_Ditte Lander Ahlgren
Her en detalje før og efter at man har bladret. Her har det bla. været ønsket, at fremhæve pudsigheden i, at bukser står to gange.
Omslag_Ditte Lander Ahlgren
Forsiden og en detalje fra bagsiden, hvor løse lapper med ord ligger hulter til bulter inde i omslaget. Sammen med bogen fulgte et kardus-hæfte med, med affotografering af alle de oprindelige indkøbs- og huskelister, og de to bøger blev samlet af et mavebælte.
Kardushaeftet_Ditte Lander Ahlgren
Her kardus-hæftet med de affotograferede lister.

 

 

 

 

 

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.