Jeg har nogle gange her på bloggen, været efter medierne ifh til den skæve formidling af designfaget (læs bla.: Jeg kan ikke lave stole). Jeg har også tidligere vendt den grafiske designers dilemma, at vi ofte bliver kaldt grafikere i daglige tale (læs: Titler i designbranchen). Titlerne er et enormt dilemma i den grafiske branche, fordi en grafiker har en håndværksmæssig uddannelse mens en designer typisk har an akademisk uddannelse. Disse meget forskellige uddannelser har forskellig længde og indhold og de danner derfor grundlag for meget forskellige kompetencer og dermed muligheder og naturligvis, i sidste ende, løn.

Nu er den for alvor gal igen …

Programmet BAG BORGEN på DR1, d.11. oktober 2013, omhandlede erhvervsuddannelser og havde undervisningsminister Christine Antorini i studiet. Kl. 7:30 min. inde i programmet, nævner den ene af værterne, Ask Rostrup, titlen grafisk designer i flæng sammen med bla. tømrer, konditor, mm.

Så kære Ask: Det er en grafiker, der bliver uddannet på en erhvervsskole og ikke en grafisk designer. Ligesom det er en murer, der bliver uddannet på en erhvervsskole og ikke en arkitekt.

Bag-borgen
Forkert formidling af designuddannelsen

9 Comments

  • hej christina
    på kts / københavns tekniske skole, (dvs en erhvervsskole) uddanner vi mediegrafikere. for 14 år siden hed uddannelseslinjen: grafiker.
    men med indførelsen af webdesign var denne betegnelse for snæver. uddannelsen til grafiker eksisterer ikke mere. så efterhånden betegner titlen grafiker snarere noget med kunstneriske udtryksformer.
    vores uddannelse som mediegrafiker foregår skiftevis på skole (første år) og herefter 3 år ude i elevernes firmaer: reklamebureauer, forlag, webbureauer designbureauer etc. en mediegrafikers styrke er som du nævner primært det håndværksmæssige dvs adobepakken i alle hjørner, billedbehandling etc. men uddannelsen indeholder rigtig meget undervisning i design (design thinking, problemløsning etc) og grafisk design samt strategi og kommunikation. i rigtig mange af de store designbureauer betegner man derfor vores elever med den frie titel: grafiske designere. vh steen

  • Hej Steen
    Problemet er bare at kunden/menig mand ikke forstår forskellen på en mediegrafiker, grafiker eller grafisk designer….og da grafisk designer nok klinger bedst når man skal markedsføre sig, forstår jeg da godt at nogen benytter sig af muligheden. Den frie titel Grafisk Designer er bare blevet udvandet…før hen var en Grafisk Designer “betegnelse” for en uddannelse med BA-niveau…det er det ikke mere.

    Vh Allan

  • Mange tak for din kommentar, Allan.

    I øvrigt har vi også designuddannelser som er 5-årige, dvs på kandidat-niveau, og design-titel eller ej, så er der forhåbentlig forskel på at have 1 år og 5 år på skolebænken.

    Jeg kan desuden tilføje, at Ask Rostrup skrev til mig, at han i samme sekund han have nævnt titlen Grafisk Designer, vidste, at han havde lavet en talefejl 🙂

    Bedste hilsner fra Christina

  • Så du sammenligner en grafisk designer med en arkitekt ?
    Og en grafikker med en tømmer? Wow
    Grafisk designer er en 3-årig professionsbacheloruddannelse…
    Grafikker (medie grafikker) er en uddannelse på 4 år 5 mdr…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.