Byrum på Kgs. Nytorv

Opgaven lød på at skabe et midlertidigt byrum, en plads på 10x10 m. til en periode på 2 år. Rummet skulle forholde sig til Kgs. Nytorv og budgettet var på kr. 100.000.- Den Grønne Oval er udviklet i tæt samarbejde med CopenhagenFurnitureFactory v. snedker Christoffer Havning.

Den Grønne Oval

2. plads i konkurrencen om et midlertidigt byrum på Kgs. Nytorv.

Københavns største og mest prominente plads, Kongens Nytorv, er kendetegnet ved det grønne centrum, haveanlægget Krinsen, med rytterstatuen af Christian 5. Denne grønne oval har været omdrejningspunkt for et mangfoldigt liv siden slutningen af 1600-tallet, og vi har alle i dag et tilhørsforhold til den, via beskrivelser fra bla. Søren Kirkegaard, Olsen Banden-film, studenternes traditionsrige dansen, jazzfestival, teaterture eller blot som en kærkommen pause efter en tur gennem Strøget.

Mange forbinder Kongens Nytorv med de elegante, historiske bygninger, som meget grøn med de flotte Lindetræer omkring Krinsen, eller de tænker pladsen som et knude- eller gennemgangspunkt for trafikken. Med dette projekt ønsker vi at genskabe den eftertragtede, grønne, historiske oval i mindre skala (1:5), så den igen kan indbyde til et samlingspunkt og en pause. Haveanlæggets karakteristiske former vil fremstå som forhøjninger i siddehøjde og i dens centrum er placeret en hest på en buste, så børn og barnlige sjæle kan klartre op og indtage denne prominente sidde-plads. Metrobyggeriets grønne hegn vil indgå som en naturlig grøn ramme om ovalen og fortæller med sorte silhuet-skikkelser, brudstykker fra pladsens rejse gennem tiden.

CopenhagenFurnitureFactory_ChristinaBruunOlsson

CopenhagenFurnitureFactory_ChristinaBruunOlsson

Den Grønne Oval appelerer æstetisk og humoristisk til både vokse og børn og har stor relevans til netop Kongens Nytorv. Den indbyder til en pause og til leg. Her et øjebliksbillede fra en solskinsdag i juli, omkring frokosttid. Bænkens form gør det muligt at placere sig i skygge eller sol, og man kan sidde overfor eller ved siden af hinanden, mange eller få.

CopenhagenFurnitureFactory_Christina Bruun Olsson

Den karakteristiske grønne farve, på det 4 m. høje metro-hegn, inddrages på konstruktiv vis som det grønne, levende område rundt om ovalen. Dets kantede og lukkede karakter brydes af de runde, trækrone-silhuetter. Silhuetter i 100% størrelse af mennesker gennem tiden – fra sæmænd, balletdansere til hippier og studenter – binder fortid og nutid sammen men også forskellige interesser og aldersgrupper. På denne plads er der altid liv og her er alle velkomne.

I mørket lyser en skjult lyskilde, placeret under bænken. Denne detalje visueliserer mødet mellem historien og nutiden, et grønt område midt i et moderne, trafikeret område. Desuden forbliver den lille plads “aktiv” og attraktiv som genkendeligt mødested, selvom den ligger hengemt i et hjørne.

CopenhagenFurnitureFactory_Christina Bruun Olsson