Jeg har netop købt den første julegave og er bare så glad, for den rammer simpelthen plet! Det er en “klassisk” abc-plakat med typografien i fokus, men denne flotte, farverige plakat har den ekstra dimention, at alfabetet er sat sammen af bogstaver fra forskellige rock/punk/metal-bandlogoer, således at f.eks. A er fra Iron Maiden, E=Megadeath, I=Sex Pistols, K=Kiss, V=Van Halen og Ö=Motörhead. Man kan derfor forestille sig, at denne plakat kan ramme bredt i mange familier, som jeg er sikker på, at den vil gøre det hos min lille niece (som skal starte i skole til næste år) og hendes musikglade far 🙂 Plakaten har målene 420 x 810 mm og er designet af Christian Koch.

christian-koch-abc-plakat

Efter en del forespørgsler har jeg nu selv fået lavet en serie plakater med illustrationer fra serien Byens Silhuetter, som jeg udviklede til Byens Hegn for nogle år tilbage. Illustrationerne tager udgangspunkt i rytterstatuer i København set fra en vinkel, hvor de kommer i forbindelse med moderne byinventar. Motivet fra disse vinkler er fotograferet og tegnet af som enkle, grafiske og en kende pudsige silhuetter. Plakaterne med rytterstatuerne Valkyrien, Christian 10 og Absalon er i A2-format og kan bestilles ved at kontakte mig.

christina-bruun-olsson-poster

Ovenstående illustrationsserie tager udgangspunkt i rytterstatuer fra København, idet de var udviklet til Byens Hegn omkring metrobyggeriet i København. Det er dog oplagt at udvide ideen til statuer vs byinventar fra andre store byer i landet, en idé der vil matche en tilsyneladende uudslukkelig trend, som det lille udvalg af plakater herunder afspejler. Det er plakater af landsdele og områder i geografisk og typografisk formgivning samt specifikke kendetegn fra Danmarks egne/områder/byer/bydele. En trend der både rammer turismen generelt men ikke mindst vores egne behov for at vise hvor vi kommer fra (omend det er Danmark som helhed eller helt specifikt et lille hjørne som f.eks. øen Amager). Herunder er fra venstre vist eksempler fra hhv.: Kortkartellet, Typemap, Rosenkvist Design, og Vissevasse:

lokalplakater

Det er ikke nyt, at plakater er populære, da vi i Danmark har en lang tradition for plakatkunst. Fra informerende, politiske propagandaplakater til reklameplakater har gjort de fleste danskere bekendte med navne som bla. Aage Sikker Hansen (herunder mf) og Per Arnoldi (herunder th) og netop disse to plakatdesignere samt Viggo Vagnby (herunder tv) er netop kendte for deres motiver med høj nationalsymbolik:

historiske-plakater

Een af vores absolut største plakatkunstnere var Sven Brasch (1886-1970), som primært lavede plakater for teaterforestillinger. Han var en helt usædvanlig produktiv tegner og eminent indenfor sit håndværk. Fælles for størstedelen af plakaterne er de smukke kvindeskikkelser og -portrætter (når det ikke lige var en Fy&Bi-film, selvfølgelig).

sven-brasch-plakater

Mange af disse gamle plakater lever stadig i bedste velgående og rider fortsat videre på nostalgibølgen. Det kan de sagtens klare grundet den høje håndværksmæssige standard og ofte enkle, stærke udtryk. Dansk Plakatkunst har fundet mange af plakaterne frem, affotograferet dem med efterfølgende forsigtig retouche og trykt dem på ny i en god kvalitet. Et stort og vigtigt bevaringsmæssigt arbejde.

Er der ikke mere plads på væggene, kan jeg klart anbefale at ønske sig flg. to bøger:

Plakatens mester – Sven Brasch af Peter Holst Eriksen og

Den Danske Plakat af Lars Dybdahl, en både spændene og smuk bog, der gennemgår det enorme emne: den danske plakats historie fra a-å.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.